Úgy gondoltam, hogy mielőtt vennél egy előre elkészített WordPress sablont, összeírok pár átgondolandó hátrányt. Ismerek néhány embert, aki már megbánta ezt a döntést…

Generált kép méretek

Ezek a témák a szükségesnél sokkal több generált képméretet használnak, és nem használják feltétlenül ki az alapértelmezett 3 rendszerben elérhető képméretet (bélyegkép, közepes és nagy). Ezek az oldalak létrehozhatnak több extra méretű verziót az alapértelmezett három mellett, amelyek extra  képfájlokat jelentenek, amik összesen az eredeti fálj méretének másfél-kétszeresével is megnövelhetik az elhasznált webtárhely méretet.

Például ha egy sablon plusz 6 képméretet generál, egy kép összesen 9 méretet generál; amely 300-400 kb. közötti többletet is  jelenthet képenként.

Természetesen a rendszer okkal hozza létre ezeket a fájlokat, de a legtöbb ügyfél nem használja ki a rendelkezésre álló funkciók és oldal-elrendezések több mint 30-40%-át.. Minden 100MB tárhelyi kép további 60-80MB tárhelyet foglalhat feleslegesen. Kis tárhelyen, sok képet tartalmazó oldalnál ez gondot okozhat.

Azt tanácsolom, ha mindenképp előre elkészített sablont szeretnél venni, szánd rá az időt, hogy a lehető legjobbat válaszd. Vess egy pillantást az összes aloldal-elrendezésre és az összes funkcióra, és válassz egy témát, ami az igényeidnek legmegfelelőbb, de a lehető legegyszerűbb is egyben.Ha szüksége van egy egyszerű honlapra, összesen 3-6 aloldalal, akkor ne válasszon egy túlbonyolított témát milliónyi egyéni oldal típussal, ahol mindegyiknél különböző képméreteket használnak, mert soha nem fogja használni őket. Egy egyszerűbb, kompaktabb téma a jövőben könnyebben fejleszthető.

Beépülő modulok ütközései

Nem számít, hogy hány cikket lehet olvasni az interneten arról, hogy a fejlesztők ne integráljanak funkciókat a sablonba, sokan mégis ezt teszik.

A legtöbbször elkövetett hiba az, hogy a témát egy testreszabott drag-and-drop oldalépítővel együtt értékesítik; némelyik esetben ezt le sem lehet cserélni egy általunk választottra.

A sablon leírásában nagyon jól hangzik, hogy könnyen lehet oldalakat összeállítani, de egy sablonnak nem ez dolga. Ez egy olyan funkció, amit egy bármelyik, szabadon választott plug-in-nak el kell tudnia látni. Előfordulhat, hogy egy sablont ez ilyen; integrált megoldások miatt nem lehet frissíteni, hogy a WordPress legutolsó verziójával is tökéletesen működjen.

Az tanácsom, konzultálj egy webfejlesztővel vagy web designer-rel először, hogy megtudd, hogy szükséged van-e egy oldalépítőre (page builder) egyáltalán, vagy hogy melyik a legjobb a számodra, mint egy önálló plug-in. Írj egy listát az összes funkcióról, amire szükséged van most, és valószínűleg szükséged lesz a következő 2-4 évben, és keressd meg a legjobb, leggyakrabban frissített oldalépítő plug-in-t.

Miért érdemes elkerülni ezeket a sablonokat?

A honlapja elvesztheti a nyitott platform által biztosított szabadságot és megfoszthatja az egyszerű továbbfejlesztéstől. A saját domain-en tárolt honlapját ugyan olyan limitált funkciókkal és átlagos megjelenéssel látják el, mintha csak a wordpress.com oldalon regisztrált volna egy ingyenes honlapot.

Mivel egyedül nem feltétlenül tudja felmérni a WordPress rendszer által nyújtott összes lehetőséget, egy-két „igazán cool” funkciót kiválasztva lehet, hogy elveszt egy tucat más, olyan hasznos funkció használatát, amiről nem is tud.

Egy induló vállalkozás első pár hónapjában jó döntés lehet egy ilyen sablon, de dinamikusan növekvő cégek esetében általában hamar eljön a pont, amikor megbánják ezt a választást.

Azt tanácsolom, hogy kérje a webfejlesztő tanácsát, amikor honlapot tervez. Nem kell feltétlenül pénzt költeni egy egyénileg fejlesztett sablonra, de ő adhat néhány jó tanácsot, hogy válassza ki a megfelelőt.